РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000402263<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Авдіюк К. В. 
<$E bold alpha>-Амілази Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis: субстратна специфічність та стійкість до низки хімічно активних речовин / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Biotechnologia Acta. - 2013. - 6, № 3. - С. 36-45. - Бібліогр.: 32 назв. - укp.

Вивчено здатність <$E alpha>-амілаз двох продуцентів - Aspergillus flavus var. oryzae 80428 і Bacillus subtilis 147 - розщеплювати різні вуглеводвмісні субстрати, зокрема мальтозу, сахарозу, трегалозу, декстрин, <$E alpha>- і <$E beta>-циклодекстрин, амілозу, амілопектин, глікоген, пулулан, розчинний картопляний, нерозчинний картопляний, кукурудзяний, пшеничний крохмалі, декстран 500. Показано, що досліджені ензими відрізняються за субстратною специфічністю. <$E alpha>-Амілаза A. flavus var. oryzae 80428 найефективніше гідролізує розчинний картопляний і пшеничний крохмалі, тоді як <$E alpha>-амілаза B. subtilis 147 - тільки пшеничний. Ензими обох продуцентів не розщеплюють мальтозу, <$E beta>-циклодекстрин і декстран 500. Дуже низьку здатність до гідролізу пулулану виявлено в <$E alpha>-амілази A. flavus var. oryzae 80428, тимчасом як <$E alpha>-амілаза B. subtilis 147 взагалі не діє на нього. Найнижчі значення константи Міхаеліса для обох ензимів спостерігаються під час розщеплення глікогену, що свідчить про найвищу афінність саме до цього субстрату. Вивчення впливу хімічно активних речовин на активність досліджених ензимів показало, що <$E alpha>-амілази A. flavus var. oryzae 80428 і B. subtilis 147 є стійкими до сечовини, дезоксихолевої кислоти, Твіну-80, Тритону Х-100 і пероксиду водню, тобто вони є конкурентоспроможними у порівнянні з раніше описаними ензимами. Це уможливлює у майбутньому використання цих ензимів у різних галузях промисловості, передусім у виробництві мийних засобів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.571*725.111.4 + Е422.251*725.111.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100178 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського