Шульга С. М. Ліпосоми і наносоми: структура, властивості, виробництво / С. М. Шульга // Biotechnologia Acta. - 2013. - 6, № 5. - С. 19-40. - Бібліогр.: 104 назв. - укp.Ліпосоми - порожнисті частинки, вміст яких обмежено ліпідною мембраною, належать до великого сімейства везикулярних (бульбашкових) структур, утворених амфіфільними молекулами. Ліпосоми, що складаються з одного або декількох бішарів фосфоліпідів, уперше описано в середині 60-х рр. За порівняно короткий термін ліпосоми перетворились із простої моделі, що імітує клітинні мембрани, на об'єкт активних наукових досліджень і набули різноманітного практичного застосування. На сьогодні існує значна кількість лабораторних методик створення ліпосом і порівняно невелика кількість технологій, використовуваних у промисловості. Проте більшість цих методів мають обмеження за включення біологічно активних речовин у ліпосоми внаслідок чутливості останніх до механічних та/або хімічних ушкоджень. Охарактеризовано структуру ліпосом, їх властивості, методи створення та масштабування у промисловому виробництві. Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*551.7 в605
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж100178 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|