Антонюк В. О. Вуглеводна специфічність лектину, одержаного з плодових тіл міцени чистої (Mycena pura /Fr./ Kumm.), та його використання у гістохімічних дослідженнях / В. О. Антонюк, А. М. Ященко, Р. В. Антонюк, Н. О. Амбарова // Biopolymers and Cell. - 2009. - 25, № 6. - С. 466-475. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.Мета - дослідити вуглеводну специфічність нового лектину з плодових тіл гриба M. pura та можливість його використання у гістохімічних дослідженнях. Лектин одержували афінною хроатографією на сорбенті овомуцині. Вуглеводну специфічність лектинів визначали за допомогою реакції пригнічення гемаглютинації гаптенами. Гістологічні матеріали фіксували у 4 %-му розчині нейтрального формаліну, а лужну фосфатазу виявляли в кріостатних нефіксованих зрізах. Вихід лектину із сировини становив 9 мг з 1 кг свіжих плодових тіл. Молекулярна маса лектину дорівнює <$E symbol Ы~40> кДа. Лектин міцени слабко зв'язується з D-глюкозою та D-манозою на відміну від лектинів Pisum sativum та Leucojum vernum. Особливістю досліджуваного лектину є сильна взаємодія з лужною фосфатазою - вона виявилася найвищою серед 20 випробуваних лектинів. Але чутливість рецепторів для зв'язування лектину міцени у тканинах ссавців цим ферментом не обмежується, вона може поширюватися і на інші глікокон'югати складної будови, як це показано на прикладі тонкої кишки плода теляти і нирки щура. Висновки: у взаємодії лектину з глікопротеїнами, ймовірно, важлива роль належить дисахаридним ланкам GlcNAc<$E beta>(1-2)Man<$E alpha>(1-6) або GlcNAc<$E beta>(1-2)Man<$E alpha>(1-2), які не обов'язково є термінальними. Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*725.39 + Е60*725.39 + Е521.5*72
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14252 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|