Брехаря Г. П. Вплив зовнішніх тисків на структуру та магнітні властивості спечених магнітів / Г. П. Брехаря, Т. В. Гуляєва, О. А. Харитонова, Т. І. Прибора // Нові матеріали і технології в металургії та машинобуд.. - 2013. - № 1. - С. 23-28. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.Досліджено вплив зовнішніх тисків на структурні перетворення та магнітні властивості спечених магнітів складу Nd14,9Fe77,1-хCxB6,5Cu0,15Ті1,35 (х = 0,1 - 1,1 % ат.). Швидко загартовані аморфно-кристалічні плівки, які у вихідному стані мали в складі фази Nd2Fe14В, NdCu2, та аморфну складову, поміщали у прес-форму та перед спіканням стискали під пресом (0,5; 3; 9,5; 12 МПа), потім скріпляли за допомогою болтів і у стисненому стані поміщали у вакуумну піч для спікання. За рахунок різниці коефіцієнтів лінійного розширення болтів та прес-форми під час нагрівання створювався додатковий тиск на зразок, який за теоретичними розрахунками досягає 1 ГПа. Спікання за температури 1323 К призводить до кристалізації аморфної складової, а наявні кристалічні фази збільшувалися в розмірах. Зниження температури спікання від 1323 до 973 К сприяє зменшенню розмірів зерен складної фази NdCu2, яку згідно з класифікацією І. С. Мірошниченка необхідно назвати фазою з обмеженою метастабільністю. Утворені нанорозмірні (50 нм) частки фази NdCu2 сприяють гальмуванню границь доменів, що в свою чергу підвищує коерцитивну силу спечених компактів від 200 до 1350 кА/м. Індекс рубрикатора НБУВ: К391.91-18
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж16166 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|