Лаптєва К. А. Показники якості та безпеки м'яса і яєць курей-несучок за хронічного отруєння ацетатом плюмбуму / К. А. Лаптєва // Біологія тварин. - 2013. - 15, № 1. - С. 78-85. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.Наведено результати оцінки показників якості та безпеки м'яса та яєць курей-несучок за хронічного отруєння ацетатом плюмбуму. За результатами ветеринарно-санітарної оцінки м'яса встановлено, що ацетат плюмбуму у дозах 75, 150 та 300 мг/кг комбікорму, за умов хронічного експерименту, не впливає на органолептичні показники м'яса, однак зумовлює відхилення концентрації водневих іонів (pH середовища) у межах величин від <$E 5,48~symbol С~0,13> до <$E 6,19~symbol С~0,05> для білих м'язів та <$E 5,97~symbolС~0,03~-~6,39~symbol С~0,08> для червоних м'язів курей. За показниками безпеки яєць виявлено перевищення вмісту токсичних елементів, зокрема плюмбуму. Встановлено, що ацетат плюмбуму у дозах 75, 150 та 300 мг/кг комбікорму призводить до підвищення вмісту плюмбуму в шкаралупі яєць курей-несучок I, II і III дослідних груп: на 30 добу в 3,0; 4,33 і 5,93 разу; на 60 і 90 добу - в 7,25; 13,06 і 17,81 разу та 25,18; 37,64 і 43,55 разу відповідно. Через 14 діб після припинення введення згаданого вище токсиканту встановлено максимальне накопичення плюмбуму в шкаралупі яєць курей I, II і III дослідних груп у 24,06; 24,75 і 27,19 разу відповідно. Індекс рубрикатора НБУВ: П872.7-961 + П817.112.7 + П817.15
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|