Канюка О. Ю. Вміст креатиніну в м'язах свиней різної локалізації / О. Ю. Канюка, О. І. Цебржинський // Біологія тварин. - 2013. - 15, № 4. - С. 47-53. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.Креатинін входить до числа речовин, які зумовлюють аромат і смак м'ясних продуктів. Літературні дані репрезентують різні величини креатиніну у м'язах тварин. Це зумовлено застосуванням різних методів, систем одиниць та різного пробовідбору. Тому для уніфікації, визначено вміст креатиніну в мкмоль/кг маси м'яза парної туші. Метою досліджень - з'ясувати рівень креатиніну в м'язах свиней породи ландрас та велика біла (кастрати). Дослідні зразки відібрано від м'язів парних туш свиней: напівперетинчастий м'яз (окіст), найдовший м'яз спини (НМС), вентрально-зубчатий м'яз (шия), прямий м'яз живота (підчеревина), реберна частина діафрагми (діафрагма), трапецієподібний м'яз (спина). Креатинін визначено за реакцією Яффе з пікриновою кислотою в лужному середовищі. Рівень креатиніну у м'язах свиней знаходиться в межах 2,4 - 3,9 ммоль/кг. Однаковий високий вміст креатиніну мають м'язи і напівперетинчастий м'яз та найдовший м'яз спини. Найменше - у шийній частині (вентрально зубчатий м'яз). У разі зміни будь-якого фактора зменшення мінливості величини креатинину спостережено в такому порядку: діафрагма <$Esymbol О> шия <$Esymbol О> підчеревина <$Esymbol О> НМС <$Esymbol О> спина <$Esymbol О> окіст. Встановлено довірчі інтервали (95 %) для величини креатиніну в досліджених м'язах. Вірогідної різниці за критерієм Манна - Уітні між більшістю м'язів немає, але шийний м'яз суттєво відрізняється від інших. Встановлено кореляційні зв'язки в наступних випадках: окіст-діафрагма rs = 0,658 (<$Ep~symbol Г~0,05>), окіст-спина rs = 0,667 (<$Ep~symbol Г~0,05>), діафрагма-спина rs = 0,833 (<$Ep~symbol Г~0,01>). Рівень креатиніну в однойменних м'язах свиней порід ландрас та велика біла порівняно однанаковий, відмінності спостережно тільки у діафрагмі. Фактор породи впливає не на всі м'язи свиней (різниця між окостом (<$Ep~symbol Г~0,05>), діафрагмою та спиною (<$Ep~symbol Г~0,05>). Фактор переваги (в межах 96 - 112 кг) не впливає на рівень креатиніну в м'язовій тканині свиней). Індекс рубрикатора НБУВ: П65-272
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|