Стенчук М. М. Селен і дріжджі. Генетичні механізми толерантності дріжджів до сполук селену та їхніх аналогів / М. М. Стенчук, Л. Б. Чабан, М. В. Гончар // Біополімери і клітина. - 2006. - 22, № 1. - С. 3-17. - Бібліогр.: 70 назв. - укp.Зазначено, що селен (Se) і його сполуки проявляють токсичну та канцерогенну дію на організми людини і тварин, а в малих кількостях цей мікроелемент відіграє суттєву роль для живих істот. Тому важливо встановити молекулярні основи токсичності Se та резистентності клітин до нього. Значну кількість досліджень зазначеної проблеми здійснено на бактеріях. Можливість використання молекулярно-генетичних методів зробила дріжджі (в основному Saccharomyces cerevisiae) зручною модельною системою для вивчення механізмів резистентності еукаріотних клітин до селену на молекулярному рівні. В огляді підсумовано дані, зокрема генетичні, щодо механізмів чутливості/резистентності дріжджів до селенових сполук. Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.551.1Sac*716-641.2:Г126.22
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14252 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|