Кравченко В. І. Споживання йодованих продуктів та стан йодної забезпеченості населення України / В. І. Кравченко, Л. А. Ткачук, В. І. Турчин, І. А. Лузанчук, М. Д. Тронько, Н. І. Миронюк, І. П. Лубянова, А. Н. Каракашян, І. В. Калачева, О. О. Кармазина, О. А. Рудич // Доп. НАН України. - 2005. - № 10. - С. 188-194. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.The results of a large-scale study of the iodine nutrition status of the female and children's population of Ukraine have shown the presence of a mild degree of iodine deficiency, with a iodine excretion median of 89,7 <$E mu>g/l. Women's awareness as for the problem of iodine deficiency was found to be insufficient: 21,5 % of persons did not know the existence of this problem in Ukraine, about 40 % did not use any preventive means. Also, the quality of salt iodination was found to be unsatisfactory, the iodine content in salt - according to State Standard Specification - was only 12,5 % in the samples under study. Such a situation requires the introduction of a national program of the provision of the population with iodinated food, with control of their quality, and dynamic monitoring of the iodine deficiency status in Ukraine. Індекс рубрикатора НБУВ: Р120.121.2
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22412/а Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|