Poonkuzhali K. Assessing the chelating ability of Aerva lanata: adsorption of chromium from tannery effluent and its toxity measurement / K. Poonkuzhali, M. Manivannan, T. Palvannan // Химия и технология воды. - 2013. - 35, № 3. - С. 240-250. - Бібліогр.: 27 назв. - англ.The chelating ability of aqueous leaf extract of Aerva lanata was assessed in vitro. The aqueous leaf extract showed a dose dependent decrease in chelating ability using FeCl2. The highest chelating ability of aqueous leaf extract was observed at <$E2~cdot~10 sup -5> g/mL (<$E100~symbol С~0,00>). The antioxidant activity of the aqueous leaf extract ranged from 42,13 % to 88,66 %. At <$E2~cdot~10 sup -5> g/mL concentration, a strong positive significant correlation was observed between chelating ability and total phenolics concentration (R = 0,94; P = 0,001). The chelating ability of aqueous leaf extract (<$E2~cdot~10 sup -5> g/mL) showed a high positive significant correlation with antioxidant activity (R = 0,78; P = 0,001). Aqueous leaf extract removed the chromium from tannery effluent by 43 mg/g. Allium сера toxicity test was performed on tannery effluent treated with aqueous leaf extract that increased the root length of onion. Індекс рубрикатора НБУВ: М520.94
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14165 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|