Курець О. О. ГМО та дитяче харчування: думка батьків / О. О. Курець, Л. О. Ющенко, О. В. Оніськова // Перинатология и педиатрия. - 2014. - № 2. - С. 110-112. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.Мета дослідження - виявити рівень обізнаності з біобезпеки та ставлення батьків до вживання їх дітьми генетично модифікованих продуктів. Проведено опитування батьків, діти яких знаходились на стаціонарному лікуванні у відділенні для дітей раннього віку Вінницької міської лікарні "Центру матері та дитини". 46 дітей віком від 3 місяців до 1 року (20 хлопчиків і 16 дівчаток) перебували на штучному або змішаному вигодовуванні та мали різну патологію органів дихання: 50,0 % - пневмонію, 30,4 % - гострий бронхіт, 19,6 % - гостре респіраторне захворювання. Для постановки діагнозу основного захворювання ретельно збирали скарги, анамнез, проводили загальноклінічне лабораторне обстеження, а для підтвердження діагнозу - рентгенографію органів грудної клітки, у разі потреби діти були оглянуті суміжними спеціалістами. Виявлено недостатній рівень обізнаності батьків про склад дитячого харчування та відмінності між дитячими сумішами. Встановлено, що 32,6 % респондентів використовують під час вигодовування дітей 2 та більше сумішей, керуючись у разі вибору переважно рекомендаціями лікаря й (рідше) ціновою політикою. Опитані батьки не мають достовірної інформації щодо негативних впливів ГМО на організм людини. Лише третина батьків висловлює побажання, щоб продукти харчування, в яких використовуються трансгени (навіть у малих кількостях), були обов'язково промаркованими, а суспільство - більш поінформованим стосовно біобезпеки продуктів харчування. Висновки: подальше вивчення результатів світового досвіду застосування продуктів харчування з вмістом ГМО та проведення власних досліджень у цьому напрямі надасть змогу створити інформаційне поле для формування певного ставлення суспільства до ГМО та усвідомлення їх потенційних ризиків. Це забезпечить свідомий вибір споживача, оскільки дослідження й моніторинг біобезпеки ГМО та одержаних із них продуктів харчування мають випереджати їх широкомасштабне комерційне використання. Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.91-373 + Р123.10
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж16694 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|