Ковтюк Н. І. Якість харчування та особливості ліпопротеїнового профілю у дітей з вегетативними дисфункціями / Н. І. Ковтюк, Ю. М. Нечитайло // Соврем. педиатрия. - 2014. - № 2. - С. 44-46. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.Мета роботи - аналіз особливостей ліпопротеїнового профілю у дітей шкільного віку, що страждають на вегетативні дисфункції (ВД); оцінка основних складових показника якості життя дітей. Обстежено 36 дітей віком 8 - 13 років з явищами ВД і 20 дітей контрольної групи. Середній вік дітей склав 9,4 року. Поряд з клініко-інструментальним обстеженням оцінювалися особливості ліпопротеїнового профілю, а також якість харчування і життя дітей. Встановлено однобічний характер харчування дітей з домінуванням злакових і кондитерських продуктів при недостатньому вживанні фруктів, рибних, м'ясних і молочних страв. Діти основної групи харчувалися менш збалансовано, мали нижчий рівень ліпопротеїнів високої щільності і вищий коефіцієнт атерогенності у порівнянні з контрольною групою. Висновки: у дітей з ВД має місце нераціональний характер харчування, і вони повинні одержувати відповідні дієтичні рекомендації щодо збалансованості їжі та включення продуктів, які зменшують явища дисліпідемії. У дітей з ВД спостерігається додатковий фактор ризику формування серцево-судинної патології у майбутньому у вигляді порушень ліпопротеїнового профілю. Індекс рубрикатора НБУВ: Р733.628.063 + Р128.94-37
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж24603 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|