РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000521638<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Паска М. З. 
Обмін речовин та м'ясна продуктивність бугайців поліської м'ясної породи різних типів вищої нервової діяльності за згодовування кормової добавки "Мікроліповіт" / М. З. Паска // Біологія тварин. - 2014. - 16, № 1. - С. 120-132. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

М'ясна продуктивність великої рогатої худоби формується під впливом широкого комплексу морфологічних, біологічних, фізіологічних особливостей, які залежать від породи, генотипу тварин, умов середовища, типу вищої нервової діяльності (ВНД), повноцінності раціону й оцінюється за такими показниками як: витрати корму на одиницю приросту; маса тіла, абсолютний та відносний прирости; забійний вихід; якість м'яса. Тому дослідження біохімічних процесів у бугайців на відгодівлі поліської м'ясної породи залежно від типів ВНД та вплив згодовування кормової добавки "Мікроліповіт" на основні показники метаболізму та м'ясну продуктивність є надзвичайно важливими. Мета роботи - вивчити вплив кормової добавки "Мікроліповіт" на окремі показники метаболізму та основні показники продуктивності бугайців на відгодівлі поліської м'ясної породи залежно від типів ВНД. Дослідження проводили в ТОВ "Клен" Жовківського району Львівської області на бугайцях м'ясного напряму продуктивності, початкового та заключного періоду відгодівлі віком 6 - 18 міс. Типи ВНД у бугайців визначали, застосовуючи позакамерну методику вироблення рухово-харчових умовних рефлексів за А. С. Макaровим. На основі проведених досліджень умовно-рефлекторної діяльності сформовано 4 дослідні групи тварин по 10 найтиповіших представників визначених типів ВНД у кожній. Перша група - тварини сильного врівноваженого рухливого типу ВНД. Друга група - тварини сильного неврівноваженого типу ВНД. Третя група - тварини сильного врівноваженого інертного типу ВНД. Четверта група - тварини слабкого типу ВНД. Тварини усіх груп одержували основний раціон, в якому частину зернової основи раціону заміняли рослинно-вітамінно-мінеральною добавкою "Мікроліповіт" у кількості 5 %. Вивчення показників проводили у 6- і 18-місячному віці. З цією метою вранці до годівлі відбирали кров з яремної вени. У крові визначали активність аспартатамінотрансферази (АсАТ) і аланінамінотрансферази (АлАТ). У сироватці крові визначали: загальний білок - з біуретовим реактивом; співвідношення білкових фракцій (%) шляхом електрофорезу на пластинах з 7,5 % поліакриламідного гелю; глюкозу і сечовину з наборами фірми Lachema, Чехія; загальний вміст ліпідів досліджували на спектрофотометрі VSU 2P за довжини хвилі 680 нм. Для вивчення впливу біологічно активних сполук добавки щодо росту тварин визначали масу тіла, абсолютний, середньодобовий та відносний прирости. Вивчення хімічного складу та біологічної цінності м'яса проводили за загальноприйнятими методами досліджень у біотехнології. Встановлено, що згодовування кормової добавки "Мікроліповіт" сприяє зростанню вмісту білка в сироватці крові бугайців, підвищенню відносної частки альбуміну та зростанню альбуміново-глобулінового коефіцієнта у бугайців усіх типів ВНД. Збільшення вищезгаданих показників, а також сечовини вказує на посилення білкового обміну у бугайців, глюкози-вуглеводного обміну та загальних ліпідів, внаслідок чого зростає м'ясна продуктивність, покращуються забійні показники та якісні характеристики м'яса. Одержані дані щодо співвідношення та вмісту основних поживних речовин, біологічної цінності м'яса, його технологічних властивостей вказують на те, що м'ясо бугайців різних типів ВНД характеризується оптимальним хімічним складом, а також високою повноцінністю білків, що повністю відповідає потребам споживачів. Отже, максимальне підвищення продуктивності бугайців на відгодівлі у порівнянні з іншими дослідними групами встановлено у тварин сильного врівноваженого інертного типу (3-тя група).


Індекс рубрикатора НБУВ: П60-451.2 + П60-273

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського