Ghodrat M. Effects of a saffron alcoholic extract on visual short-term memory in humans: a psychophysical study / M. Ghodrat, H. Sahraei, J. Razjouyan, G. H. Meftahi // Нейрофизиология. - 2014. - 46, № 3. - С. 271-278. - Бібліогр.: 22 назв. - англ.На групі з 20 добровольців досліджено впливи екстракту шафрану (Crocus sativus L.) на візуальну короткочасну пам'ять (КЧП). Екстракт одержували з пелюсток шафрану, використовуючи 100 %-вий етиловий спирт, концентрували за допомогою випаровування під вакуумом, висушували та капсулювали (30 мг у капсулі). 10 учасників приймали екстракт 1 раз на добу протягом 3-х тиж, тоді як інші 10 тестованих одержували плацебо (також у капсулах). В експерименті 1 визначали контрастну чутливість кожного випробуваного. Використовували зображення решіток із ліній, контраст яких змінювався за синусоїдальним законом; контрастність пред'явлених зображень варіювали від 0 до 100 %. В експерименті 2 оцінювали ємність КЧП випробуваних у тестах дворівневого вибору, застосовуючи парадигму відтермінованої оцінки збігу зі зразком. В експерименті 3 використовували n-зворотний тест збереження пам'ятного сліду за різних інтервалів між візуальними стимулами (до 14 с). Після курсового приймання екстракту шафрану тестовані демонстрували кращий рівень коректного запам'ятовування 2-х - 5-ти попередніх візуальних стимулів. У той же час позитивний вплив екстракту на збереження зорових слідів у КЧП хоч і проявлявся, проте лише для деяких проміжних міжстимульних інтервалів і він був менш значним. Результати спостереження доводять доцільність дослідження ефектів фізіологічно активних компонентів, які входять до складу продуктів харчування. Індекс рубрикатора НБУВ: Е70*739.177.541.4 + Ю935.126
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61875 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|