Бобровник С. А. Взаимосвязь между полиреактивными свойствами иммуноглобулинов и содержанием в них липидов / С. А. Бобровник, В. М. Маргитич, В. М. Климашевский, М. В. Артамонов, Н. М. Гулая // Укр. біохім. журн.. - 2001. - 73, № 1. - С. 65-72. - Библиогр.: 30 назв. - рус.Розглянуто питання взаємозв'язку між поліреактивними властивостями імуноглобулінів та їх ліпідним складом. Як експериментальну модель використано імуноглобулінову фракцію сироватки крові великої рогатої худоби. Отримані імуноглобуліни (ІГ) трансформyвали в поліреактивні імуноглобуліни (ПРІГ) за допомогою обробки ІГ хаотропним агентом - тіоціанатом калію або активними формами кисню з використанням Fe2+, EDTA та аскорбату. Встановлено, що вихідні ІГ здатні зв'язуватися з іммобілізованим антигеном (овальбуміном), однак ця здатність істотно зростає після їх трансформації у ПРІГ. У цьому разі висока активність ПРІГ спряжена з 2 - 3- разовим зменшенням кількості як загальних фосфоліпідів, нековалентно зв'язаних з ПРІГ, так і головних індивідуальних фосфоліпідів - сфінгомієліну та фосфатидилхоліну. Головними жирними кислотами фосфоліпідної фракції ІГ та ПРІГ (у порядку зменшення кількості) є стеаринова, пальмітинова, олеїнова та лінолева кислоти. Обробка ІГ хаотропним агентом та активними формами кисню призводила до зменшення відсотка стеаринової кислоти та збільшення - олеїнової, лінолевої та арахідонової кислот. Рівень вільного холестеролу в складі ПРІГ не відрізняється від такого, нековалентно зв'язаного з ІГ. Що стосується ефірів холестеролу, то кількість їх зменшується значно більше у ПРІГ порівняно з ІГ. Головними жирними кислотами фракції ефірів холестеролу ІГ та ПРІГ є (у порядку зменшення кількості) арахідонова, стеарінова, олеїнова, лінолева та пальмітолеїнова кислоти. Трансформація ІГ у ПРІГ супроводжується збільшенням вмісту стеаринової кислоти та зменшенням докозапентаєнової, арахідонової та пальмітолеїнової кислоти у складі ефірів холестеролу. Наведені результати засвідчують непероксидний характер втрат молекулою ІГ оточення з фосфоліпідів та ефірів холестеролу в процесі трансформації у ПРІГ, а, скоріше за все, фізико-хімічну природу витіснення цих ліпідів за умов дії хаотропного агента та активних форм кисню. Отримані дані дозволяють зробити висновок, що трансформація ІГ у ПРІГ спряжена з втратою молекулами ІГ есенційних фософліпідів та ефірів холестеролу. Обговорюється можливе значення цього процесу в розвитку імунного дисбалансу за наявності різних захворювань, що супроводжуються оксидативним стресом. Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*74*728*725.13
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|