РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000531335<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Соколик В. В. 
Роль гепарина в формировании пищевой липемии / В. В. Соколик, Г. Х. Божко // Укр. біохім. журн.. - 2005. - 77, № 4. - С. 99-105. - Библиогр.: 14 назв. - рус.

На моделі харчової ліпемії (2 год після прийому їжі) вивчено вплив ендогенного й екзогенного гепарину на вміст основних класів ліпідів у сироватці крові: ефірів холестеролу, триацилгліцеролів, неетерифікованих жирних кислот, а також ефект цього глікозаміноглікану in vivo та in vitro на загальну ліпопротеїнліпазну (ЛПЛ) активність і лецитин-холестерол ацилтрансферазну (ЛХАТ) активність сироватки крові людини. Виявлено підвищення фонового та післягепаринового рівнів активності ЛПЛ і зниження вмісту внутрішньоклітинного резервного гепарину. В межах запропонованої математичної моделі обговорено роль двох факторів, один з яких є ендогенним гепарином, у підвищенні постпрандіальних величин активності ЛПЛ сироватки крові. З'ясовано деяке пригнічення активності ЛХАТ через 2 год після прийому їжі та істотне інгібування етерифікації холестеролу в сироватці крові за дії екзогенного гепарину in vivo. Гепарин in vitro (50 ЕД на 1 мл сироватки крові) не впливає на активність ЛХАТ і загальну активність ЛПЛ. З огляду на одержані експериментальні дані, дійшли висновку про суттєву роль ендогенного гепарину в регуляції процесів ліполізу в сироватці крові.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*732.22*112.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського