Соколик В. В. Роль гепарина в формировании пищевой липемии / В. В. Соколик, Г. Х. Божко // Укр. біохім. журн.. - 2005. - 77, № 4. - С. 99-105. - Библиогр.: 14 назв. - рус.На моделі харчової ліпемії (2 год після прийому їжі) вивчено вплив ендогенного й екзогенного гепарину на вміст основних класів ліпідів у сироватці крові: ефірів холестеролу, триацилгліцеролів, неетерифікованих жирних кислот, а також ефект цього глікозаміноглікану in vivo та in vitro на загальну ліпопротеїнліпазну (ЛПЛ) активність і лецитин-холестерол ацилтрансферазну (ЛХАТ) активність сироватки крові людини. Виявлено підвищення фонового та післягепаринового рівнів активності ЛПЛ і зниження вмісту внутрішньоклітинного резервного гепарину. В межах запропонованої математичної моделі обговорено роль двох факторів, один з яких є ендогенним гепарином, у підвищенні постпрандіальних величин активності ЛПЛ сироватки крові. З'ясовано деяке пригнічення активності ЛХАТ через 2 год після прийому їжі та істотне інгібування етерифікації холестеролу в сироватці крові за дії екзогенного гепарину in vivo. Гепарин in vitro (50 ЕД на 1 мл сироватки крові) не впливає на активність ЛХАТ і загальну активність ЛПЛ. З огляду на одержані експериментальні дані, дійшли висновку про суттєву роль ендогенного гепарину в регуляції процесів ліполізу в сироватці крові. Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*732.22*112.6
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|