РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000531792<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Нікітченко Ю. В. 
Активність глутатіонзалежної антиоксидантної системи печінки і крові щурів залежно від <$E bold gamma>-опромінення та раціону харчування / Ю. В. Нікітченко, В. І. Падалко, В. М. Ткаченко, Г. О. Шеремет, В. В. Товстяк // Укр. біохім. журн.. - 2008. - 80, № 6. - С. 66-73. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

Досліджено роль глутатіонзалежної антиоксидантної системи у підтриманні прооксидантно-антиоксидантної рівноваги в <$E gamma>-опромінених щурів-самців лінії Вістар (доза 8 Гр), яких утримували на незбалансованій за тваринними протеїнами та вітамінами-антиоксидантами дієті, а також за введення до їх раціону харчової домішки плодів аронії чорноплідної (Aronia melanocarpa). Встановлено, що одноразове <$E gamma>-опромінення щурів спричинює зниження селензалежної глутатіонпероксидазної активності у плазмі крові та глутатіон-S-трансферазної в мітохондріях. За незбалансованого раціону харчування спостережено найбільш істотні зміни активності глутатіонзалежних антиоксидантних ензимів: вірогідне зниження глутатіонпероксидазної та глутатіон-S-трансферазної активності в мікросомах печінки і менш виражену активацію селеннезалежної глутатіонпероксидазної активності в постмітохондріальній фракції. Введення до незбалансованого раціону харчування щурів харчової домішки A. melanocarpa, якій притаманна антиоксидантна і антирадикальна активність, істотно не впливає на активність глутатіонпероксидази. Одержані дані щодо значного зниження активності глутатіонзалежної антиоксидантної системи і, передусім, активності селензалежного ензиму за незбалансованої дієти може бути істотним критичним чинником у підтриманні прооксидантно-антиоксидантного балансу у тканинах опромінених тварин. З огляду на це, для підвищення стійкості організму до опромінення за незбалансованого харчування актуального значення набуває пошук нових харчових домішок, які б підвищували активність ендогенних глутатіонзалежних антиоксидантних ензимів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*732.2-638.233 + Е60*734.26-638.233 + Е60*723.4-604.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського