Мензянова Н. Г. Влияние этилового спирта на динамику роста и метаболизм триацилглицеридов и <$E bold beta>-каротина <$E bold {Dunaliella viridis}> Teod. / Н. Г. Мензянова, А. И. Божков, Н. Н. Сотник // Альгология. - 2002. - 12, № 2. - С. 195-206. - Библиогр.: с. 205-206 - рус.Показано дозозалежний вплив етилового спирту на вміст клітин Dunaliella viridis у періодичній культурі. У випадку одноразового внесення в культуру невеликих доз етанолу (0,1 - 0,3 %) збільшувався вміст клітин у культурі, а доза 0,5 % не впливала на цей показник. Багаторазові, послідовні внесення етанолу в культуру супроводжувалися кумулятивним ефектом впливу спирту, що призводило до інгібування росту культури за 0,3 %-ої концентрації етанолу та її загибелі за 0,5 %-ої. Інгібування росту культури D. viridis у випадку багаторазових внесень 0,3 %-го етанолу супроводжувалося збільшенням вмісту триацилгліцеридів у клітинах водоростей у 2,5 - 4 рази. Між накопиченням триацилгліцеридів та інтенсивністю поділу клітин існує зворотна кореляція, обумовлена збільшенням швидкості синтезу триацилгліцеридів і, вірогодно, пригніченням швидкості їх утилізації в клітинах мікроводоростей. В цьому випадку швидкість синтезу <$E beta>-каротину в клітинах D. viridis за присутності 0,3 %-го етанолу після трьох послідовних його внесень знижувалася в 5 - 8 разів, у той же час зменшувалася й утилізація каротиноїдів, що призводило до підтримання вмісту <$E beta>-каротину в клітині на рівні контрольного варіанта. Етанол розглянуто як ксенобіотик з вираженим метаболічним впливом на клітини D. viridis. Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.2-642
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14395 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|