Мензянова Н. Г. Влияние этилового спирта на метаболизм водорослей. Динамика роста, содержание нуклеиновых кислот, белков и липидов в клетках Chlorella vulgaris Beijer. и Spirulina platensis (Nordst.) Geitl. / Н. Г. Мензянова, А. И. Божков // Альгология. - 2003. - 13, № 4. - С. 345-354. - Библиогр.: с. 353-354 - рус.Установлено, що внесення етилового спирту до кінцевих концентрацій 0,1; 0,3; 0,5 і 0,7 % на 4 добу росту супроводжувалося збільшенням біомаси клітин Chlorella vulgaris Beijer. на 13 добу росту, відповідно, в 4,3; 9,0; 7,5 і 5,4 рази порівняно з контролем. Спостережено S-видну добову залежність. Вміст білка в клітинах Ch. vulgaris збільшувалося в 1,6; 3,0 і 1,9 рази у випадку внесення в культуральне середовище 0,3; 0,5 і 0,7 % етилового спирту. За цих умов екскрекція білків у середовищі збільшувалася в 2 рази незалежно від концентрації спирту в середовищі. Внесення етилового спирту в середовищі в концентрації відповідно 0,1; 0,3; 0,5 і 0,7 % не викликало достовірних змін вмісту триацилгліцеридів у клітинах Ch. vulgaris і зменшувало вміст неестерифікованих жирних кислот в 1,4; 1,9; 1,7 і 1,9 рази. Використання радіоактивного міченого спирту в концентрації 0,3 % показало, що вуглець, який входить до складу спирту, включається до складу ДНК і РНК і, меншою мірою, до складу білків, а також ліпідів клітин Ch. vulgaris. Це свідчить про те, що спирт виконує трофічну функцію в клітинах цієї водорості. Для синьозелених водоростей (наприклад, Spirulina platensis (Nordst.) Geitl.) етиловий спирт є високотоксичним і піддається дії клітинного метаболізму. Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.2*72
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14395 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|