Боднар І. Порівняльна характеристика харчових ароматизаторів різних виробників щодо мутагенної активності / І. Боднар, О. Ільков, С. Горбулінська, Л. Боднар // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2014. - Вип. 64. - С. 193-199. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.Досліджено мутагенну активність зразків натурально-ідентичних харчових ароматизаторів "Шоколад" фірм іEtol" та "Akras" і "Темний шоколад" фірми "Givaudan". Ароматизатор "Шоколад" фірми "Etol" в ана-телофазному тесті на Allium cepa проявив токсичний ефект, спричинив появу хромосомних аберацій різних типів - хромосомних і хроматидних фрагментів, дицентриків, а також показав збільшення кількості незапліднених яєць та збільшення вдвічі частоти домінантних летальних мутацій у порівнянні з контролем у Drosophila melanogaster. Мутагенний ефект ароматизатора "Шоколад" фірми "Akras" виявлений лише для дози, збільшеної у 10 разів від добової; виявлено найвищі показники частоти домінантних летальних мутацій і збільшення кількості незапліднених яєць у D. melanogaster. Ароматизатор "Темний шоколад" фірми "Givaudan" проявив найменший мутагенний ефект на двох тест-системах, у порівнянні з ароматизаторами інших фірм, які описані вище. Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 + Л982
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|