Петренко О. Д. Йод і селен у продуктах моря: оцінка результатів дослідження / О. Д. Петренко, Т. І. Мельниченко // Довкілля та здоров'я. - 2014. - № 1. - С. 22-26. - укp.За результатами досліджень встановлено значні коливання вмісту йоду та селену в зразках риби і морепродуктів, відібраних в різних пунктах роздрібної торгівлі Києва та Київської області. Встановлені також значні розходження одержаних даних з розрахунковими показниками. Найбільш на вміст йоду і селену впливають дотримання умов зберігання замороженої продукції в торговій мережі, вид кулінарної обробки і внесення збагачувальних добавок (наприклад, йодованої солі). Найнадійнішим джерелом йоду і селену із продуктів моря є морські водорості, які навіть після кулінарної обробки відзначаються достатньо високим рівнем мікроелементів. По результатам исследований установлены значительные колебания содержания йода и селена в образцах рыбы и морепродуктов, отобранных в разных пунктах розничной торговли Киева и Киевской области. Установлены также значительные расхождения полученных данных с расчетными показателями. Больше всего на содержание йода и селена влияют соблюдение условий хранения замороженной продукции в торговой сети, вид кулинарной обработки и внесение обогащающих добавок (например, йодированной соли). Самым надежным источником йода и селена из продуктов моря являются морские водоросли, которые даже после кулинарной обработки отличаются достаточно высоким уровнем микроэлементов. Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л919 + Л94-1с
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж15205 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|