Цейслєр Ю. В. АТPазна активність актоміозину скелетних м'язів та маркери ушкодження тканин у крові щурів в умовах тривалої хронічної алкоголізації / Ю. В. Цейслєр, О. М. Подпалова, Н. Є. Нурищенко, В. С. Мартинюк // Ukr. Biochem. J.. - 2014. - 86, № 5. - С. 56-64. - Бібліогр.: 33 назв. - укp.Досліджено АТPазну активність актоміозину скелетних м'язів, активність креатинкінази плазми крові як маркерного ензиму пошкодження тканин організму та показники ліпідного обміну в крові щурів за умов хронічної 8-місячної алкоголізації. Показано, що, починаючи з 2-х місяців вживання етанолу, підвищується K<^>+-АТPазна активність, а до 6 міс знижується Mg<^>2+-АТPазна активність актоміозину скелетних м'язів. З 2-х міс вживання етанолу вірогідно зростає протягом усього періоду алкоголізації тварин активність креатинкінази крові. Одночасно підвищується вміст загальних ліпідів (в плазмі крові на 30, а в еритроцитарній масі - на 65 %). На триваліших термінах алкоголізації (4 - 8 міс) вміст ліпідів у плазмі крові залишається підвищеним, тоді як в еритроцитарній масі повертається до контрольних значень. Вміст дієнових кон'югатів у плазмі знижується, а кількість кетонових похідних жирнокислотних залишків ліпідів збільшується, що вказує на пригнічення окремих ланок антиоксидантної системи, пов'язаних із детоксикацією гідропероксидів жирних кислот, і активацію процесів вільнорадикального пошкодження тканин. Вірогідних змін у вмісті продуктів пероксидного окиснення в еритроцитарній масі на жодному етапі алкоголізації не виявлено. Індекс рубрикатора НБУВ: Р284.1 + Р419.451-29
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж21341/а Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|