Chendey T. V. Six weeks ingestion of polyphenol-rich Urtica dioica and Sideritis scardica does not influence endothelial function, blood pressure or lipid profile in patients with coronary artery disease or at high cardiovascular risk: a randomised controlled trial = Вживання багатих на поліфеноли Urtica dioica та Sideritis scardica протягом 6 тиж не впливає на функцію ендотелію, артеріальний тиск і ліпідний профіль у пацієнтів з ішемічною хворобою серця чи високим серцево-судинним ризиком: рандомізоване контрольоване дослідження / T. V. Chendey, M. V. Rishko, N. V. Boyko, P. A. Kroon // Укр. мед. часоп.. - 2014. - № 1. - С. 132-136. - Бібліогр.: 135 назв. - англ.Результати епідеміологічних досліджень свідчать про те, що вживання достатньої кількості овочів та фруктів асоційоване зі зниженням серцево-судинного ризику (ССР). Гірський чай (Sideritis scardica) та кропива (Urtica dioica) багаті на поліфенольні сполуки, здатні покращувати функцію ендотелію та знижувати ССР. Мета дослідження - визначення впливу споживання кропиви та гірського чаю на судинну функцію у осіб з ішемічною хворобою серця чи високим ССР. У рандомізованому контрольованому дослідженні (ІХС) у трьох групах (n = 27 у кожній групі) оцінено ефект гірського чаю та кропиви щодо потік-опосередкованої вазодилатації (ПОВ), ліпідного профілю (ЛП) та артеріального тиску (АТ) упродовж 6-тижневого спостереження. Вживання чаю з кропиви призвело до істотно нижчої ПОВ у порівнянні з вихідними значеннями (p = 0,037), але різниця у порівнянні з контрольною групою була несуттєвою. Вживання гірського чаю чи кропиви не супроводжувалося суттєвим зниженням АТ або поліпшенням ЛП. Зроблено висновки, що вживання гірського чаю або кропиви в помірній кількості протягом 6 тиж не покращує судинну функцію, АТ і ліпідний профіль у осіб з ІХМ або високим ССР. Індекс рубрикатора НБУВ: Р410.11-52 + Р410-52
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж15767 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|