Ференц І. В. Вплив продукту декарбоксилювання L-аргініну на морфофункціональні показники еритрону за умов експериментального цукрового діабету у щурів / І. В. Ференц, І. В. Бродяк, М. Я. Люта, О. Р. Кулачковський, Н. О. Сибірна // Фізіол. журн.. - 2014. - 60, № 4. - С. 70-79. - Бібліогр.: 24 назв. - укp.Наведено результати дослідження впливу продукту декарбоксилювання L-аргініну (агматину) на стійкість еритроцитів до кислотного гемолітика, кількість і добову продукцію ретикулоцитів і поверхневу архітектоніку еритроцитів за умов стрептозотоцинового цукрового діабету у щурів. Показано, що введення агматину тваринам з діабетом призводить до зниження інтенсивності еритропоезу та зростання резистентності еритроцитів до соляної кислоти. Встановлено зростання частки молодих еритроцитів на 10 % і зменшення кількості перехідних форм клітин, які за фізіологічних умов здатні до трансформації у дискоцити, на 35 %. Одержані результати свідчать про покращання морфофункціональних характеристик еритроцитів у разі діабету і відображають позитивний вплив агматину на клітини еритрону за рахунок цукрознижувальної дії цього поліаміну. Індекс рубрикатора НБУВ: Р415.160.23-29
Шифр НБУВ: Ж26810 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|