Шульга С. М. Створення та характеристика ліпосомальної форми куркуміну / С. М. Шульга // Biotechnologia Acta. - 2014. - 7, № 5. - С. 55-61. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.Досліджено умови створення ліпосомальної форми куркуміну (диферулоїлметану). Наведено методи одержання та визначення розмірів ліпосом і відсоткового вмісту куркуміну в ліпосомах. Фосфоліпіди сої, яєчного жовтка і соняшнику було обрано для приготування "порожніх" ліпосом, а також ліпосом, навантажених куркуміном: C-SPCL (куркумін, інкапсульований у ліпосоми із фосфоліпідів сої), С-EPCL (із фосфоліпідів яєчного жовтка) і С-SFPCL (із фосфоліпідів соняшнику). Досліджено фізичні властивості різних ліпосом, зокрема встановлено середні розміри Dl та ефективність інкапсуляції ЕЕ. За допомогою фотонної кореляційної спектроскопії визначено середні розміри трьох типів ліпосом з інкапсульованим куркуміном: <$E roman D sub l~=~111~symbol С~3> нм для С-SPCL, <$E roman {D sub l~=~98~symbol С~5}> нм для С-EPCL і <$E roman {D sub l~=~109~symbol С~5}> нм для С-SFPCL. Значення ефективності інкапсуляції: <$E roman ЕЕ sub C-SPC-L~= ~83~symbol С~4> %, <$E roman ЕЕ sub С-EPC-L~=~82~symbol С~3> % і <$E roman ЕЕ sub С-SFPC-L~=~85~symbol С~4> %. У результаті проведених досліджень встановлено, що з використанням методів заморожуваннятанення або сонікації можна виділити ліпосоми з розмірами в діапазоні 100 - 120 нм. Одержана ліпосомальна форма куркуміну є стабільною, а спосіб заморожування-танення оптимальний для ліпосомальної форми і забезпечує відносно високий (більше 80 %) рівень включення куркуміну. Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.7/9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж100178 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|