Голуб Н. Б. Вплив якісного складу сировини на продукування водню мікроорганізмами / Н. Б. Голуб, Д. І. Жураховська, В. Л. Чумак // Вісн. Нац. авіац. ун-ту. - 2013. - 55, № 2. - С. 224-230. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.Проаналізовано вплив складу целюлозовмісної сировини на вихід водню, який одержано з використанням угруповання мікроорганізмів у процесі анаеробного бродіння в мезофільному режимі. Максимальний вихід водню 128 г H2/кг целюлози одержано із застосуванням соломи ячменю і сировини, що містить найбільшу кількість геміцелюлози. Показано, що в міру старіння культури відбувається перехід з маслянокислого типу бродіння до ацетоно-бутилового, що супроводжується значним зменшенням виходу водню. Вихід водню залежить від попереднього оброблення сировини, внаслідок якого руйнується лігніно-целюлозний каркас і знешкоджуються метаногенні бактерії. Індекс рубрикатора НБУВ: Л264.9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж70861 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|