Грабовський С. С. Вміст амінокислот і поліамінів у грудному м'язі курчат-бройлерів за умов застосування екстракту селезінки з метою нівелювання передзабійного стресу / С. С. Грабовський, Я. І. Кирилів, О. С. Грабовська // Біол. студії. - 2015. - 9, № 2. - С. 107-114. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.Наведено результати дослідження вмісту адренокортикотропного гормону (АКТГ) у крові й амінокислот і поліамінів (ПА) у грудному м'язі курчат-бройлерів за умов введення екстракту селезінки з метою нівелювання передзабійного стресу. Птиці дослідних груп за п'ять діб до забою додатково до основного раціону вводили аерозольним методом екстракт селезінки (70 % спиртовий розчин об'ємом 1,4 мл на курча), одержаний з використанням і без використання ультразвуку. Курчатам-бройлерам контрольної групи за п'ять діб до забою до корму додавали 70 % розчин етанолу в аналогічному об'ємі. За умов введення екстракту селезінки як із використанням, так і без використання ультразвуку відзначено вірогідне підвищення загальної кількості поліамінів у грудному м'язі курчат-бройлерів відповідно: на 45 % (p < 0,05; n = 5) та 32 % (p < 0,05; n = 5) у порівнянні з контролем. Зокрема, встановлено вірогідно більшу кількість сперміну у грудному м'язі обох дослідних груп. Вміст путресцину був вірогідно більшим у 2,8 раза (p < 0,01; n = 5) у грудному м'язі курчат-бройлерів лише I дослідної групи у порівнянні з контролем. Найнижчий рівень путресцину, спермідину та сперміну був у крові курчат-бройлерів контрольної групи. Концентрація усіх досліджуваних амінокислот, за винятком серину, була вірогідно більшою у грудному м'язі обох дослідних груп, у порівнянні з курчатами контрольної групи. У плазмі крові курчат-бройлерів, яким до корму вводили екстракт селезінки, одержаний з використанням та без використання ультразвуку, вірогідно зменшилася концентрація АКТГ, що може свідчити про нівелювання та зменшення стресу перед забоєм. Використання екстракту селезінки збільшило концентрацію амінокислот у грудному м'язі курчат-бройлерів і тим самим підвищило біологічну цінність м'яса птиці. Індекс рубрикатора НБУВ: П836.51 + П682-272
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж100193 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|