Murlykina N. Application of infrared spectroscopy for quantitative analysis of new food emulsifiers = Застосування інфрачервоної спектроскопії в кількісному аналізі нових харчових емульгаторів / N. Murlykina, O. Upatova, M. Yancheva, O. Ukleina, M. Murlykina // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 2. - С. 299-309. - Бібліогр.: 19 назв. - англ.Мета роботи - спектроскопічне дослідження синтезованих за м'яких умов нових емульгаторів з метою визначення в них моно- та діацилгліцеринів жирних кислот; збереження есенціальних біологічно активних компонентів, гальмування процесів термоокиснення. Для дослідження синтезовано емульгатори ацилгліцеринної природи (АГП) переестерифікацією рафінованої соняшникової олії у бінарному розчиннику за м'яких умов (35 - 40 <^>oC). Якісне та кількісне вивчення цих емульгаторів здійснено із застосуванням інфрачервоної спектроскопії на Фур'є-спектрометрі Perkin-Elmer Spectrum One FTIR Spectrometer за допомогою методу роздавленої краплі. Вивчено інфрачервоні спектри нових емульгаторів АГП і проаналізовано характеристичні смуги поглинання, віднесені до відповідних типів валентних і деформаційних коливань триацилгліцеринів, гідроксильних груп моно-, діацигліцеринів жирних кислот, первинних спиртів. Доведено наявність у складі нових емульгаторів моно-, діацигліцеринів жирних кислот і встановлено, що завдяки м'яким умовам їх одержання, вони не містять транс-ізомерів і в них збережені ненасичені кислоти у нативній формі. На підставі визначених спектральних характеристик (пікової інтенсивності, ширини смуги поглинання, площі (S), обмеженої кривою і горизонтальною нульовою лінією) побудовано градуювальний графік залежності величини S від масової частки моно-, діацигліцеринів у модельних композиціях Е471 з рафінованою соняшниковою олією. За допомогою одержаного рівняння прямої визначено сумарний вміст моно-, діацилгліцеринів карбонових кислот 52,6 +- 0,2 % у зразках емульгаторів АГП, синтезованих у бінарній системі гексан - ізопропанол із співвідношенням об'ємних часток розчинників 0,4 - 0,6. Співвідношення прийнято як раціональне для одержання нових харчових емульгаторів із вмістом моно-, діацилгліцеринів 54 +- 1,2 %. Запропоновано застосовувати метод ІЧ-спектроскопії у кількісному аналізі моно-, діацигліцеринів жирних кислот в емульгаторах ряду ацилгліцеринів Е471. Індекс рубрикатора НБУВ: Л987
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|