Gubskyi S. Iodine content determination in dried talli of laminaria by galvanostatic coulometry = Визначення вмісту йоду в сушених слоєвищах ламінарії методом гальваностатичної кулонометрії / S. Gubskyi, S. Nikitin, V. Evlash, O. Nemirich // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 2. - С. 320-327. - Бібліогр.: 20 назв. - англ.Зазначено, що розробка експрес-методик кількісного визначення загального вмісту йоду в сушених водоростях є важливою для використання останніх як самостійно, так і у вигляді функціональних інгредієнтів у розроблюваних дієтичних продуктах харчування для профілактики йододефіцитних станів. Загальний вміст йоду в зразках сушених сланей ламінарії, відомих як комерційний продукт Kombu, визначено за допомогою методу кулонометричного титрування в гальваностатичному режимі з потенціометричною індикацією точки кінця титрування у водних розчинах, одержаних шляхом мінералізації вихідної сировини. Йодовмісні сполуки (як органічного, так і неорганічного походження), які містяться в досліджуваних зразках, шляхом сухої лужної мінералізації були переведені у водний розчин у формі йодидів. Зазначену процедуру проведено за оптимальних температурних умов у межах 420 - 480 <^>OC, що забезпечує максимальний вихід продукту. Стандартні водні розчини йодиду натрію в діапазоні концентрацій 15 - 300 мг/100 г розчину використано для валідації методики визначення концентрації йодидів за допомогою методу гальваностатичної кулонометрії з електрогенерованим титрантом бромом. Стехіометрію реакції зазначеного титранту з йодидом у співвідношенні 1:1 підтверджено вивченням залежності необхідного для генерації брому кількості електрики від концентрації йодиду в розчині. Одержані основні показники валідаційної оцінки, такі як специфічність, лінійність, аналітична область методики, правильність і відтворюваність, надали можливість зробити висновок про можливість застосування гальваностатичної кулонометрії для визначення загального вмісту йодиду в досліджуваних розчинах. Загальний вміст йоду в зразках Kombu, визначений за запропонованою методикою, склали величини 394, 476, 587 і 743 мг на 100г сухої речовини залежно від серії партії виробника. Розроблену методику визначення загального вмісту йоду рекомендовано як статистично обгрунтований експрес-метод для вирішення завдань, пов'язаних з кількісним визначенням даного елемента в харчових домішках на прикладі сушених морських водоростей. Індекс рубрикатора НБУВ: Л919 + Л996.5
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|