Басюк Д. І. Теоретико-методологічні основи управління розвитком винного туризму в Україні : автореф. дис. ... д-ра екон. наук : 08.00.03 / Д. І. Басюк; Нац. ун-т харч. технологій. - Київ, 2015. - 40 c. - укp.Досліджено теоретико-методологічні засади розвитку винного туризму та науково-методичні підходи до стратегічного управління дестинаціями винного туризму в Україні. Узагальнено наукові погляди на винний туризм як окремий вид туристичної діяльності, розроблено понятійний апарат винного туризму, його цілі, завдання, принципи та функції в контексті сучасної теорії туризмології. Структуровано конструкцію та типологію туристичних дестинацій, запропоновано теоретико-методологічні підходи щодо оцінювання компонентів і факторів формування дестинацій винного туризму. Проаналізовано досвід організації винного туризму у провідних виноробних країнах Європи, Азії, Америки, Африки та Австралії, особливості регіонального туристичного продукту, зумовлені національною культурою виробництва і споживання вина, нормативно-правової та інституційної підтримки, та можливості його адаптації для застосування в Україні. Запропоновано методологію інтегрального оцінювання регіонів з урахуванням потенціалу формування дестинацій винного туризму як сукупності методик, які поєднують методи кореляційно-регресійного аналізу, експертного оцінювання, ранжування, попарних порівнянь, економіко-статистичного аналізу, що забезпечують побудову збалансованої системи критеріїв оцінювання дестинацій винного туризму, а також створюють підгрунття для визначення стратегій їх розвитку на основі матриці ADL. Розроблено пропозиції щодо визначення стратегії розвитку дестинацій винного туризму в регіонах України. Розроблено концепцію національної програми підтримки винного та гастрономічного туризму з урахуванням принципів сталого розвитку та інструментарію регіонального управління, що спрямовані на гармонійне поєднання інтересів держави та її окремих адміністративно-територіальних одиниць для раціонального використання місцевих ресурсів і наявного виробничого, кадрового та туристичного потенціалу. Систематизовано інноваційні механізми управління розвитком винного туризму в Україні, що грунтуються на використанні інструментів державно-приватного партнерства, запровадженні кластерних об'єднань, ефективної маркетингової політики. Індекс рубрикатора НБУВ: У544.135.85 + У9(4УКР)441.358.5 + Ч518.113.9
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА416649 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|