Вельма В. В. Дослідження флавоноїдів в коренях петрушки листкової та кореневої / В. В. Вельма // Зб. наук. пр. співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24, кн. 5. - С. 57-61. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.Корені петрушки входять до складу лікарських засобів, які використовуються у складі комплексної терапії захворювань сечовидільної системи. Зважаючи на відсутність нормативної документації на види петрушки, комплексне фармакогностичне вивчення даних рослин є актуальним і своєчасним завданням сьогодення. Мета роботи - ідентифікувати склад та визначити кількісний вміст флавоноїдів в коренях петрушки листкової гладенької, кучерявої та кореневої. Ідентифікацію флавоноїдів проводили загальноприйнятими якісними реакціями та хроматографічно. Кількісний вміст визначали за допомогою спектрофотометричного методу. Ідентифіковано кверцетин, кемпферол та лютеолін. Встановлено кількісний вміст флавоноїдів в усіх об'єктах дослідження. Висновки: вперше досліджено флавоноїдний склад коренів петрушки листкової та кореневої. Встановлено наявність кверцетину, кемпферолу та лютеоліну. Кількіс ний вміст флавоноїдів в коренях петрушки кореневої склав <$E2,22~symbol С~0,04~%>, коренях петрушки листкової гладенької - <$E2,02~symbol С~0,04~%>, коренях петрушки кучерявої - <$E1,54~symbol С~0,02~%>. Одержані дані будуть використані під час розробки відповідних розділів проектів методик контролю якості на досліджувані види сировини. Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж70307 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|