РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000603645<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Батюченко І. І. 
Амінокислотний склад листя гарбуза звичайного / І. І. Батюченко, Ю. А. Федченкова, О. П. Хворост // Фітотерапія. - 2015. - № 2. - С. 44-46. - укp.

Традиційно в науковій медицині використовується насіння гарбуза, м'якуш плоду-гарбузини популярний у дієтичному харчуванні. Тому ці види сировини в хімічному та фармакологічному аспектах вивчені досить детально. Листя ж досліджене недостатньо. Дослідження компонентного складу та кількісного вмісту амінокислот проводили за допомогою методу ВЕРХ. У досліджуваній сировині встановлено якісний склад зв'язаних і вільних амінокислот, представлений 23 сполуками (19 з яких притеїногенні), у тому числі незамінних амінокислот - 9, замінних - 14, із загальним вмістом 10 915 мг/100 г. Кількісний вміст суми зв'язаних амінокислот майже вчетверо вищий за вміст суми вільних амінокислот (8 638 мг/100 г та 2 277 мг/100 г відповідно). Для більшості амінокислот набагато вищий вміст у зв'язаному стані в порівнянні з вмістом у вільному. Найвищий вміст у сумі амінокислот визначили для глютамінової (2 036 мг/100 г) та аспарагінової (1 288 мг/100 г) кислот.

Традиционно в научной медицине используются семена тыквы, мякоть плода-тыквины популярный в диетическом питании. Поэтому эти виды сырья в химическом и фармакологическом аспектах изучены достаточно подробно. Листья же исследовано недостаточно. Исследование компонентного состава и количественного содержания аминокислот проводили с помощью метода ВЭЖХ. В исследуемом сырье установлено качественный состав связанных и свободных аминокислот, представленный 23 соединениями (19 из которых притеиногенные), в том числе незаменимых аминокислот - 9, заменяемых - 14, с общим содержанием 10 915 мг / 100 г. Количественное содержание суммы связанных аминокислот почти вчетверо выше содержания суммы свободных аминокислот (8 638 мг / 100 г и 2 277 мг / 100 г соответственно). Для большинства аминокислот содержание в связанно с состоянии намного выше по сравнению с содержанием в свободном. Высокое содержание в сумме аминокислот определили для глутаминовой (2036 мг/100 г) и аспарагиновой (1288 мг/100 г) кислот.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111 гарбуз звичайний

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24348 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського