Батюченко І. І. Амінокислотний склад листя гарбуза звичайного / І. І. Батюченко, Ю. А. Федченкова, О. П. Хворост // Фітотерапія. - 2015. - № 2. - С. 44-46. - укp.Традиційно в науковій медицині використовується насіння гарбуза, м'якуш плоду-гарбузини популярний у дієтичному харчуванні. Тому ці види сировини в хімічному та фармакологічному аспектах вивчені досить детально. Листя ж досліджене недостатньо. Дослідження компонентного складу та кількісного вмісту амінокислот проводили за допомогою методу ВЕРХ. У досліджуваній сировині встановлено якісний склад зв'язаних і вільних амінокислот, представлений 23 сполуками (19 з яких притеїногенні), у тому числі незамінних амінокислот - 9, замінних - 14, із загальним вмістом 10 915 мг/100 г. Кількісний вміст суми зв'язаних амінокислот майже вчетверо вищий за вміст суми вільних амінокислот (8 638 мг/100 г та 2 277 мг/100 г відповідно). Для більшості амінокислот набагато вищий вміст у зв'язаному стані в порівнянні з вмістом у вільному. Найвищий вміст у сумі амінокислот визначили для глютамінової (2 036 мг/100 г) та аспарагінової (1 288 мг/100 г) кислот. Традиционно в научной медицине используются семена тыквы, мякоть плода-тыквины популярный в диетическом питании. Поэтому эти виды сырья в химическом и фармакологическом аспектах изучены достаточно подробно. Листья же исследовано недостаточно. Исследование компонентного состава и количественного содержания аминокислот проводили с помощью метода ВЭЖХ. В исследуемом сырье установлено качественный состав связанных и свободных аминокислот, представленный 23 соединениями (19 из которых притеиногенные), в том числе незаменимых аминокислот - 9, заменяемых - 14, с общим содержанием 10 915 мг / 100 г. Количественное содержание суммы связанных аминокислот почти вчетверо выше содержания суммы свободных аминокислот (8 638 мг / 100 г и 2 277 мг / 100 г соответственно). Для большинства аминокислот содержание в связанно с состоянии намного выше по сравнению с содержанием в свободном. Высокое содержание в сумме аминокислот определили для глутаминовой (2036 мг/100 г) и аспарагиновой (1288 мг/100 г) кислот. Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111 гарбуз звичайний
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж24348 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|