Esther Laduni Effect of drying method and cereal type on functional and pasting properties of ogi powder = Вплив типу злаків і методу сушіння на функціональні властивості та пастоподібність порошку огі / Esther Laduni, Adewumi Toyin Oyeyinka, Samson Adeoye Oyeyinka, Charles Ogugua Aworh // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 4. - С. 587-595. - Бібліогр.: 29 назв. - англ.Зазначено, що огі, також відомий як рідка каша, є ферментованим харчовим продуктом, який готується зі злаків. Мета дослідження - вивчення впливу методів сушіння та типу злаків на функціональні властивості порошку огі. Кукурудза, просо та сорго (червоний сорт) одержано з місцевого ринку в Ібадані (Нігерія). Огі приготовлено за допомогою традиційних методів. Одержана суспензія сушилася в камері та за допомогою методу сушіння у спіненому шарі. Пастоподібність та інші функціональні властивості сухого огі оцінено за допомогою типових методів. Встановлено, що метод сушіння не впливає на рН і здатність до гелеутворення огі, одержаного з кукурудзи, проса та сорго. Однак і метод сушіння, і тип злаку впливають на пастоподібність та інші функціональні властивості сухого порошку огі. Зразки огі, висушеного у спіненому шарі, продемонстрували значно (p << 0,05) нижчий пік в'язкості, ніж зразки, висушені в камері. За зростання концентрації спінювального агента від 5 до 15 % пік в'язкості висушеного огі іде на спад. Однак огі, висушений у камері, готується швидше (78 - 79 <^>oC), ніж зразки огі, висушені у спіненому шарі (80 - 95 <^>oC), що зумовлено їх температурами пастоутворення. Зразки, одержані за допомогою методу сушіння у спіненому шарі, в цілому мають вищі значення водопоглинання, ніж зразки, висушені у камері. Зроблено висновки, що порошок огі, висушений у спіненому шарі, продемонстрував кращу здатність до диспергування та поглинання води, піноутворення та в'язкість у порівнянні зі зразками, висушеними в камері. Вибір конкретного методу сушіння для огі залежить лише від бажаного виду застосування. Індекс рубрикатора НБУВ: Л975
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|