Ковальов А. В. L-форми Mycobacterium bovis: біологічні властивості та імуногенна активність : автореф. дис. ... канд. вет. наук : 16.00.03 / А. В. Ковальов; НААН України, ННЦ "Ін-т експерим. і клін. вет. медицини". - Харків, 2015. - 20 c. - укp.Вперше на щільному поживному середовищі за температур культивування 3 і 37 °С селектовано штам дисоціативних L-форм М. bovis. Установлено особливості культуральних і тинкторіальних властивостей та морфогенезу дисоціативних L-форм М. bovis в динаміці пасажів через поживні середовища, у тому числі з різними рівнями pH. Виявлено реверсійну здатність дисоціативних L-форм на штучному поживному середовищі та в організмі морських свинок. Проведено оцінювання окисно-відновних реакцій дисоціативних L-форм М. bovis, культивованих за температур 3 і 37 °С (дегідрогеназна, пероксидазна, каталазна активності), а також росту мікобактерій на середовищі з натрієм саліциловокислим. Проаналізовано вміст фосфоліпідів у мікобактерій культури-ревертанта та 50-ї генерації, культивованих за температур 3 і 37 °С. З'ясовано сенсибілізувальні та патогенні властивості дисоціативних L-форм М. bovis, багаторазово пасажованих через поживні середовища, а також імуногенну активність 118-го варіанта дисоціативних L-форм М. bovis в експерименті на морських свинках. Індекс рубрикатора НБУВ: П841.924.16
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА418865 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|