Сімахіна Г. О. Особливості заморожування ягід з ніжною текстурою / Г. О. Сімахіна, С. В. Халапсіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2015. - 21, № 4. - С. 198-205. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.Зазначено, що найбільш ефективний сучасний спосіб зберігання соковитої рослинної продукції - це її заморожування. Використане в дослідженні швидке заморожування за температур -30 - -35 <^>oC надало змогу одержати якісні напівфабрикати з ягід суниці, які після зберігання протягом 6 міс і дефростації відзначаються цілісністю текстури, кольором, запахом, смаком і біокомпонентним складом вихідної сировини. На прикладі ягід садової суниці обгрунтовано та вивчено оптимальні умови заморожування матеріалу з ніжною текстурою, які забезпечують мінімальні втрати клітинного соку одержаних напівфабрикатів за дефростації. Ці втрати є результатом кріоушкоджувальних фізичних впливів на клітину, які залежать від фазового переходу води в лід і формування кристалів льоду певної структури. Для формування дрібнокристалічної структури льоду, яка відзначається мінімальними кріоушкодженнями, ягідну сировину з ніжною текстурою доцільно перед заморожуванням обробляти розчинами ефективних кріопротекторів і заморожувати разом із квітколожем. Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.7
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|