Бабенко Л. М. Вплив температури на пігментний склад і вміст розчинних білків у контрастних за ознакою термостійкості сортів пшениці (Triticum aestivum L.) / Л. М. Бабенко // Физиология растений и генетика. - 2015. - 47, № 6. - С. 505-513. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.Досліджено вплив короткотривалих теплового (2 год, +40 °С) і холодового (2 год, +4 °С) стресів на пігменти й розчинні білки 7- і 14-добових проростків контрастних за ознакою термостійкості сортів пшениці (Triticum aestivum L.). Виявлено специфічні ознаки в реакції пігментного комплексу і розчинних білків, які залежали від сорту і віку проростків. У морозостійкого сорту Володарка після холодового стресу співвідношення хлорофілів а і b збільшувалось, тоді як у жаростійкого сорту Ятрань 60, навпаки, зменшувалось. У сорту універсального використання Подолянка це співвідношення незначно зменшувалось. Зміни пігментного складу і вмісту розчинних білків узгоджувались з ознакою термостійкості сортів, що надає підставу розглядати їх як потенційні біомаркери в біотехнологічних розробках, спрямованих на підвищення стресостійкості культурних рослин. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-36
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|