РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000607714<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Няньковський С. Л. 
Вікові особливості харчової поведінки у школярів 1 - 11 класів м. Львова / С. Л. Няньковський, І. П. Пасічнюк // Галиц. лікар. вісн.. - 2015. - 22, 4 (ч. 1). - С. 60-63. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Мета роботи - вивчити вікові особливості харчової поведінки школярів 1 - 11 класів м. Львів. Обстежено 193 школярів віком від 7 до 17 років у загальноосвітніх школах м. Львова. Серед них 51 % - дівчатка, 49 % - хлопчики. За групами класів: 14 класи - 31,1 % (60 учнів), 5 - 8 класи - 34,7 % (67 учнів), 9 - 11 класи - 34,2 % (66 учнів). Дослідження характеру харчування було проведено шляхом анкетування дітей та їх батьків за спеціально розробленими анкетами. Загальний аналіз одержаних даних показав, що харчова поведінка учнів молодших класів і старшокласників відрізняється. Зокрема, учні 1 - 4 класів переважно споживали їжу 4 - 5 разів на. день, частіше мали повноцінний обід у шкільній їдальні чи вдома, не завжди повністю з'їдали виділену їм порцію їжі, у перервах між основними прийомами їжі часто перекушували, поведінка підчас прийому їжі неспокійна. Харчова поведінка учнів 5 - 8 класів у більшості аналізованих випадків нагадувала поведінкові звички старшокласників з різницею у частоті приймання їжі та підвищеній рухливості під час цього процесу. Особливостями харчування учнів 9 - 11 класів було приймання їжі лише 3 рази на день, перекуси вночі, сконцентрована поведінка під час процесу прийом їжі. Висновки: харчова поведінка переважної більшості школярів м. Львова різних вікових груп характеризується розладами режиму харчування та ілюструє неадеквагний підхід до розуміння важливості раціонального харчування для подальшого формування фізичного та психічного розвитку молодого організму. Школярі різних вікових груп (класів) мають вірогідні особливості харчової поведінки, однак жодна з них не відповідає моделі раціонального харчування. Необхідними завданнями є розроблення програм корекції харчової поведінки школярів, введенням у навчальний процес спеціальних лекцій (для старшокласників), рольових ігор і ситуаційних завдань (для учнів молодших класів), випуск санітарно-просвітних бюлетенів та іншої наочної літератури щодо правильних підходів до харчової поведінки, а також освітня робота з батьками тощо.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.94-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69358 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського