Страшнова І. В. Створення і оцінка біотехнологічної цінності композицій лактобактерій / І. В. Страшнова, А. І. Матковська, О. В. Басюл // Мікробіологія і біотехнологія. - 2016. - № 2. - С. 61-74. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.Мета роботи - з'ясувати біотехнологічний потенціал виділених із м'ясної сировини і колекційних штамів лактобактерій та створених за їх участі композицій. Методи - лактобактерії зі зразків м'яса виділяли шляхом пересівів проб у знежирене молоко із наступним пересівом на MRS-агар і бульйон. Колекційні штами попередньо культивували у MRS-бульйоні з 5 % вмістом глюкози. Кислотоутворення визначали за активною і титрованою кислотністю; активність зсідання молока - за тривалістю утворення згустка; антагоністичну активність до колекційних умовно-патогенних і патогенних бактерій - лунково-дифузійним методом; внутрішньородовий антагонізм - методом перпендикулярних штрихів; стійкість до NaCl і фенолу при низьких плюсових температурах - за інтенсивністю росту у MRS-бульйоні; стійкість до антибіотиків - диско-дифузійним методом. Результати: зі зразків м'ясної сировини виділено штами лактобактерій, котрі характеризувалися диференційними показниками активної і титрованої кислотності, швидкості зсідання молока і своєрідністю утворюваного згустка. Виділені із проб м'яса і колекційні штами лактобактерій мають варіабельну антагоністичну активність щодо тест-штамів S. aureus, E. coli, P. vulgaris, B. cereus, S. enteritidis. Визначено стійкість штамів, лактобактерії до 5,0 і 7,0 % NaCl; 0,2 і 0,4 % фенолу при культивуванні та антибіотиків. На основі штамів Lactobacillus sp. M6, L. delbrueckii ssp. bulgaricus 444 і L. plantarum 991 створено 6 варіантів композицій. Найкращу антагоністичну активність, інтенсивність росту при 7,0 % NaCl і 0,4 % фенолу при 5 <$E symbol Р>C, стійкість до антибіотиків виявили композиції Lactobacillus sp. М6+L. delbrueckii ssp. bulgaricus 444 у співвідношенні 2:1 і Lactobacillus sp. M6+L. plantarum 991 у такому ж співвідношенні. Висновки: отримані результати свідчать про наявність у досліджених штамів лактобактерій біотехнологічних властивостей, вираженість і стабільність яких у композиціях збільшується. Найперспективнішими для промислової апробації є композиції Lactobacillus sp. M6+L. delbrueckii ssp. bulgaricus 444 і Lactobacillus sp. M6+L. plantarum 991 у однакових співвідношеннях 2:1. Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*871
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|