Рибалка О. І. Антиоксидантна активність та інші характеристики харчової цінності зерна ячменю / О. І. Рибалка, С. С. Поліщук, В. В. Поздняков, С. Ю. Діденко // Вісн. Харків. нац. аграр. ун-ту. Сер. Біологія. - 2016. - Вип. 3. - С. 64-71. - Бібліогр.: 70 назв. - укp.Представлено результати дослідження комплексу показників харчової цінності зерна комерційних сортів, колекційних зразків і селекційних ліній ярого і озимого, голозерного і плівчастого ячменю. Показано, що зразки голозерного ячменю мають істотну перевагу над зразками плівчастого ячменю за вмістом у зерні сирого протеїну, некрохмалистих полісахаридів <$E beta>-глюканів, олії та показника загальної антиоксидантної активності зерна. Знайдено високу позитивну кореляцію між вмістом у зерні ячменю олії та загальною антиоксидантною активністю, а також між вмістом у зерні олії та білка. Така залежність пояснюється наявністю в олії ячменю жиророзчинних токолів (токоферолів і токотриенолів) що характеризуються високою антиоксидантною активністю і локалізацією олії та білка переважно у зародку і периферійних частинах зернівки ячменю. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.7-3 + Л82-306.7
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69512/Б. Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|