Фадєєнко Г. Д. Роль харчових волокон у профілактиці серцево-судинних захворювань : (огляд) / Г. Д. Фадєєнко, Г. С. Ісаєва, Л. А. Рєзнік // Серце і судини. - 2016. - № 4. - С. 104-109. - Бібліогр.: 31 назв. - укp.Один із найефективніших напрямків профілактики серцево-судинних захворювань (ССЗ) - прихильність до здорового та повноцінного харчування. В огляді наведено результати клінічних досліджень та метааналізів, які свідчать про наявність зв'язку між споживанням харчових волокон і ризиком розвитку ССЗ, а також летальністю від них. Показано, що збільшення споживання клітковини зменшує ризик виникнення ССЗ. Найбільший зв'язок встановлено для нерозчинних волокон і волокон із зернових. Клітковина, джерелом якої є фрукти, зменшує ризик ССЗ у цілому, але не впливає на ризик виникнення ішемічної хвороби серця. Аналіз залежності між дозою споживаної клітковини та показниками летальності показав, що збільшення споживання харчових волокон на 10 г на добу асоціюється зі зниженням смертності від ССЗ на 9 % та від ішемічної хвороби серця - на 11 %. Проаналізовано найвагоміші патогенетичні механізми сприятливого впливу клітковини на серцево-судинну систему. Індекс рубрикатора НБУВ: Р410-5
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж24454 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|