Шидловська Т. А. Порівняльний аналіз даних реоенцефалографії в робітників вугільної та харчової галузі / Т. А. Шидловська, Т. В. Шидловська, М. С. Козак, К. В. Овсяник, О. П. Яворовський, Р. П. Брухно, М. А. Бойчук // Укр. журн. з проблем медицини праці. - 2016. - № 3. - С. 49-55. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.Вивчено кількісні показники реоенцефалографії в робітників шумових професій (вугільна та харчова промисловість) з сенсоневральною приглухуватістю з урахуванням особливостей гігієнічних умов праці. Проведено реоенцефалографію в 80 робітників вугільної промисловості (гірники-прохідники, гірники-забійники, ГРОВ) та в 37 робітників харчової промисловості (переважно оператори з розливу напоїв). Контрольна група - 15 здорових осіб, які не мали скарг на порушення слуху. Дослідження стану церебральної гемодинаміки в робітників вугільної та харчової промисловості вказують на достовірні зміни в усіх них показників РЕГ. Так, виявлене достовірне (<$E P~<<~0,01>) збільшення показників ДКІ, ДСІ та зменшення РІ, які характеризують відповідно стан тонусу мозкових судин і венозного відтоку та інтенсивність пульсового кровонаповнення як в каротидному, так і, особливо, у вертебрально-базилярному басейнах у досліджуваних робітників. Зіставлення між собою кількісних показників РЕГ, одержаних у робітників вугільної та харчової промисловості, показало, що найвираженіші достовірні зміни як в каротидному, так і в вертебрально-базилярному басейнах виявлені в шахтарів-прохідників (1 група). У них мали місце більш виражене підвищення тонусу мозкових судин та утруднення венозного відтоку. Дещо менше, але теж достовірне збільшення, реєстрували в забійників (2 група) та робітників ГРОВ (3 група). Достовірні менш виражені, ніж у шахтарів, порушення спостерігали в робітників харчової галузі (операторів з розливу напоїв) (4 група). У обстежених осіб 4 групи a склала (0,112 +- 0,002) і (0,116 +- 0,003) с, ДКІ - (53,97 +- 0,77) і (56,02 +- 0,94) % у каротидному та вертебрально-базилярному басейнах відповідно, а РІ у вертебрально-базилярному басейні - (0,75 +- 0,04). Висновки: встановлено, що працівники вугільної та харчової промисловості зазнають комплексного впливу ряду шкідливих та небезпечних виробничих факторів. Провідним шкідливим фактором виробничого середовища є шум. За даними РЕГ встановлено достовірне (<$E P~<<~0,01>) порівняно з контролем збільшення показників ДКІ, ДСІ та зменшення РІ, які характеризують відповідно стан тонусу мозкових судин і венозного відтоку та інтенсивність пульсового кровонаповнення як в каротидному, так і, особливо, у вертебрально-базилярному басейнах у робітників вугільної та харчової промисловості. Виявлені зміни можуть бути використані при лікуванні осіб з такою патологією для оцінки ефективності лікування, профвідбору та профорієнтації робітників "шумових" професій вугільної та харчової промисловості. Індекс рубрикатора НБУВ: Р124.506 + Р124.518 + Р124.431.12
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25332 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|