Сабадашка М. Нефропротекторний вплив поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина за дії малих доз іонізуючого випромінювання / М. Сабадашка, Н. Сибірна // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2016. - Вип. 73. - С. 413-420. - Бібліогр.: 34 назв. - укp.У результаті проведених досліджень з'ясовано, що після одноразового опромінення щурів у дозі 10 сГр активність NO-синтази та вміст нітритів і нітратів збільшуються упродовж семи діб експерименту, а вміст 3'-нітротирозин-модифікованих протеїнів - тільки на другу та сьому доби, у порівнянні з контролем. У разі споживання тваринами концентрату природного поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина активність NO-синтази та вміст стабільних метаболітів оксиду нітрогену залишаються у межах норми після впливу малої дози іонізуючого випромінювання. При цьому рівень нітротирозин-модифікованих білків характеризувався тенденцією до зниження на першу, другу та сьому доби після опромінення у разі введення per os концентрату поліфенольного комплексу. Одержані результати засвідчують здатність компонентів досліджуваного концентрату позитивно коригувати стан клітин нирки після опромінення малою дозою радіації, тому поліфеноли з виноградного вина можуть стати основою нових радіопротекторних препаратів. Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*716-638 + Р351.15
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|