Ліманська Н. Поширення Lactobacillus plantarum у ферментованому рослинному матеріалі з України і Франції / Н. Ліманська, А. Мерліч, В. Іваниця // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2016. - Вип. 74. - С. 169-174. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.Проведено порівняння складу бактерій роду Lactobacillus у квашених овочах і суслі винограду з України та Франції. Ідентифікацію здійснено за біохімічними властивостями з використанням тест-системи API 50CHL (Biomerieux, Франція) та методом полімеразної ланцюгової реакції з родоспецифічними праймерами і праймерами до ділянок, притаманних бактеріям виду Lactobacillus plantarum. Бактерії роду Lactobacillus було виділено у 46,8 - 66,7 % тестованих зразків. У квашених овочах штами виду L. plantarum становили 20 % від загальної кількості виділених штамів лактобацил, у суслі винограду - 38,2 - 58,3 %. Виявлено відмінності у траплянні L. plantarum серед представників епіфітної мікробіоти винограду, що культивується в Україні та Франції. У зразках сусла винограду, вирощеного в Україні, L. plantarum виділяли на 20 % частіше, ніж у зразках, відібраних у Франції. Виділені штами L. plantarum можуть застосовуватися для подальшого вивчення як потенційні стартерні культури для яблучно-молочнокислого бродіння і ферментування овочів. Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|