Malenka U. The influence of salicylic acid on the metabolism of carbohydrates on wheat and corn under drought conditions = Вплив саліцилової кислоти на метаболізм вуглеводів пшениці і кукурудзи за умов посухи / U. Malenka, M. Kobyletska, O. Terek // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2016. - Вип. 74. - С. 209-216. - Бібліогр.: 29 назв. - укp.Вплив саліцилової кислоти і посухи на рослини пшениці та кукурудзи був предметом даного дослідження. Досліджено вплив посухи та саліцилової кислоти на вміст цукрів і фруктози у рослин кукурудзи (Zea Mays L.) сорту Жовта зубовидна і пшениці (Triticum aestivum L.) сорту Подолянка. Виявлено збільшення вмісту вуглеводів у пагонах рослин кукурудзи як за короткотривалих, так і за довготривалих умов посухи. За повної вологоємності грунту (55 - 60 %) вміст фруктози у тканинах рослин кукурудзи, насіння яких було попередньо оброблено розчином саліцилової кислоти, є вищим, ніж у контролі, але значно нижчим, ніж у рослин, що зростали за умов посухи. Попередня обробка насіння кукурудзи розчином саліцилової кислоти (50 мМ) підвищує загальний вміст вуглеводів. Саліцилова кислота підвищує загальний вміст вуглеводів у рослин пшениці за умов оптимального водозабезпечення (60 % повної вологоємності). Водночас у пагонах рослин пшениці, вирощених за дії посухи із насіння, не обробленого саліциловою кислотою, вміст фруктози був достовірно вищим, ніж у контролі. Таким чином, одержані результати засвідчують, що саліцилова кислота нівелює стрес, викликаний посухою. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-272 + П212.2-272
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України
![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|