Омельченко Х. В. Комплекс йоду з <$E bold beta>-циклодекстрином як функціональна добавка у технології варених ковбасних виробів / Х. В. Омельченко, М. О. Полумбрик, В. М. Пасічний, О. М. Полумбрик // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2017. - 23, № 1. - С. 203-209. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.Одержано комплекс між йодом і <$E beta>-циклодекстрином, в якому одна молекула циклічного олігосахариди зв'язує молекулу йоду. Комплекс "гість - хазяїн" використано як функціональну добавку для збагачення йодом можливістю утворення 3,5-дийодтирозину за дії комплексу на молекули тирозину, відсутністю негативного впливу на якість готової продукції, високим ступенем утримання йоду після технологічної обробки, нешкідливістю, біодоступністю, засвоєнням організмом у складі сосисок. Розроблено рецептуру м'ясних сосисок із вмістом одержаного комплексу 4 мкг/г продукту, що повністю компенсує добову потребу в цьому мікроелементі у разі споживання 150 г виробів. Одержаний комплекс не впливає на органолептичні та мікробіологічні характеристики готових виробів. Проведені клінічні випробування цих варених ковбасних виробів показали, що після 10-денного їх споживання достатнє йодне забезпечення було відновлено повністю в осіб із помірним йододефіцитом. Індекс рубрикатора НБУВ: Л927.1/9
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|