Тимчук Д. С. Вміст та жирнокислотний склад олії у зерні ендоспермових мутантів кукурудзи / Д. С. Тимчук, В. В. Мужилко, Д. А. Демченко // Вісн. Харків. нац. аграр. ун-ту. Сер. Біологія. - 2017. - Вип. 2. - С. 85-91. - Бібліогр.: 89 назв. - укp.У трирічних дослідах визначався ефект ендоспермових мутацій кукурудзи за вмістом та жирнокислотним складом олії. Встановлено, що ці мутації, як правило, підвищують вміст олії у зерні і його найбільш високими рівнями вирізнялися носії мутацій sh2, se та su1. Підвищення вмісту олії в зерні ендоспермових мутантів забезпечувалося сукупним ефектом зростання частки і олійності зародка. Носіям мутацій se та su1 був властивий підвищений вміст в оліях гліцеридів олеїнової кислоти, а носіям мутації sh2 - і насичених кислот. Висловлено припущення, що підвищення частки зародка в зерні носіїв ендоспермових мутацій є наслідком їх плейотропного ефекту, а підвищення вмісту олії в зародку і зміна жирнокислотного складу олії - результатом зчеплення генів структури ендосперму з генами, які контролюють ліпідний склад зерна. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.2-27 + П212.2-36
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69512/Б. Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|