РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000669001<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Гультяєва О. В. 
Вплив кількості жиру в раціоні корів і pH вмісту рубця на його ферментацію та співвідношення жирних кислот у ліпідах молока / О. В. Гультяєва, А. П. Петрук, В. В. Влізло // Біологія тварин. - 2017. - 19, № 2. - С. 23-29. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

Дослідження проведено на 4-х групах корів української чорно-рябої молочної породи продуктивністю 6 тис. кг молока за лактацію, по 5 тварин у групі. Тривалість досліду - останній місяць тільності та перший місяць після отелення. I і III групи одержували типовий збалансований за поживними речовинами раціон. У раціоні корів II і IV груп було на 30 % збільшено кількість жиру шляхом заміни соєвого шроту еквівалентною за вмістом протеїну кількістю соєвих бобів. Крім того, до раціону корів II і IV груп додавали 100 г бікарбонату натрію, 50 г карбонату кальцію і 50 г карбонату магнію для регуляції pH рубцевого вмісту. Додавання буферної суміші на 15 % зменшило концентрацію аміаку (P << 0,05) та на 20 % - лактату (P << 0,01) в рубці корів, які отримували соєвий шрот. У корів, які одержували соєві боби, на 18 % зменшилась концентрація лактату (P << 0,05). Введення до раціону буферної суміші збільшило відносний вміст масляної кислоти у молоці корів II і IV груп та зменшило вміст таких кислот, як 18:1, 18:2, 18:3 та 20:4 (P << 0,05 - 0,01) на раціоні з соєвим шротом. За більшої кількості в раціоні корів жиру у складі молока зростала частка олеїнової (цис-9 18:1) та лінолевої (цис-9,12 18:2) кислот (P << 0,05). Буферна кормова добавка зменшувала частку цих кислот при утриманні на обох раціонах (P << 0,05). Заміна соєвого шроту соєвими бобами в 1,7 разу збільшила сумарний вміст транс-ізомерів ненасичених жирних кислот у молоці (P << 0,001). Додавання до раціону буферної суміші зменшувало кількість цих кислот (P << 0,05). Згодовування буферної суміші зменшувало у складі молочного жиру частку транс-10, але збільшувало частку транс-11 ізомерів жирних кислот (P << 0,05 - 0,001). Сумарний вміст цис-ізомерів ненасичених жирних кислот у молоці корів усіх груп різнився незначно.


Індекс рубрикатора НБУВ: П60-45

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського