РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000669837<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Selyutina G. 
Component composition of radish root essential oil = Компонентний склад ефірної олії коренеплоду редьки / G. Selyutina, O. Gapontseva // Ukr. Food J.. - 2016. - 5, № 4. - С. 653-666. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.

Коренеплоди редьки містять у своєму складі ефірні олії, які знаходяться у формі глюкозидів і зумовлюють її специфічний запах і смак. Вміст летких речовин є важливим показником для визначення споживчих характеристик коренеплоду. Досліджено коренеплоди редьки сортів Чорна зимова Сквирська, Біла зимова Сквирська, Марушка, Лебідка, Трояндова, Серце дракона, Маргеланська та дайкон Біле ікло. Ідентифікацію та кількісний компонентний склад ефірних олій редьки визначено за допомогою методу хромато-мас-спектрометрії. Складні леткі композиції, виділені з коренеплодів редьки різних господарсько-ботанічних сортів, головним чином представлені такими сполуками: вуглеводні, сірковмісні речовини, органічні кислоти, альдегіди, ефіри, кетони, терпени, спирти та арени, загальна масова частка яких знаходиться в діапазоні від 23,69 (Лебідка) до 1605,94 мг/кг (Біла зимова Сквирська). Виявлено від 26 до 40 хімічних сполук, більшість яких є специфічними для кожного досліджуваного сорту, але 14 речовин є спільними для всіх сортів редьки: нонаналь, пентадеканаль, діоктилфталат, диізобутилфталат, сквален, лінолева кислота, ліноленова кислота, олеїнова кислота, стеаринова кислота, трикозан, тетракозан, пентакозан, гексакозан і гептакозан. Різноманітний компонентний склад летких речовин редьки обумовлює специфічність та інтенсивність її аромату, має суттєвий вплив на смакові властивості, а також зумовлює антибактеріальну активність щодо грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського