РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000669844<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Mank V. 
Relaxation behavior of aqueous dispersion polysaccharides = Релаксаційна поведінка водних дисперсій крохмалю / V. Mank, O. Tochkova, O. Melnyk, O. Bessarab // Ukr. Food J.. - 2016. - 5, № 4. - С. 732-738. - Бібліогр.: 14 назв. - англ.

Реологічні властивості водних розчинів полісахаридів показали тиксотропічну поведінку у випадку руйнування їх частково впорядкованої структури, що має місце за фізичних або теплових дій. Готували 3 - 15 % дисперсії нативного картопляного та кукурудзяного крохмалів у дистильованій воді. Зразки термостатували за температури 20 <^>o протягом 30 хв. Дослідження проведено за методикою визначення реологічної поведінки крохмалів за кімнатної температури через кожні 3 год. Новий метод релаксації в крохмальних сумішах полягає в тому, що структурна релаксація полімерних ланок полісахаридів у часі проходить повільно і довго. Згідно з літературними джерелами, лише полісахариди, молекулярна маса яких перевищує 1 млн (на прикладі картопляного крохмалю), характеризуються повільною релаксацією структури. Фізико-хімічна характеристика полісахаридів - релаксація, зумовлюється частково впорядкованою структурою зі взаємним розташуванням окремих ланцюгів у просторовій сітці. Під дією зсувних напруг реотесту зруйнована псевдопластична структура водних дисперсій крохмалю поступово відновлюється до рівноважного за даних умов стану системи. Час відновлення структури становить 17 год. Повільний процес відновлення або структурної релаксації просторових структур водних дисперсій полісахаридів відбувається внаслідок перебудови просторової сітки полімеру, що утворюється завдяки існуванню поперечних хімічних зв'язків. Аналогічна поведінка з меншим часом структурної релаксації є характерною і для інших полісахаридів, зокрема ксантану, час релаксації якого становить близько 3 год. Зроблено висновки, що між ланцюгами існують особливості колоїдної системи, що впливають на її якісні, структурно-механічні та технологічні властивості. Ці особливості необхідно враховувати при виборі раціональних режимів оптимальних умов проведення процесів, а також проектуванні автоматичних систем керування виробництвом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л852-1 + Г733.3-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського