Ямборко Г. Детекція ентеротоксигенних Bacillus cereus у рослинній сировині / Г. Ямборко, Л. Пилипенко, І. Пилипенко // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2017. - Вип. 76. - С. 158-165. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.Своєчасне виділення й ідентифікація бактерій роду Bacillus - представників епіфітної мікробіоти рослинної сировини - є необхідним кроком для прогнозування і гарантування безпеки рослинної продукції та надає змогу оперативно вносити корективи у технологічний процес консервування, а це, у свою чергу, забезпечує відповідність продуктів харчування міжнародним стандартам. У результаті досліджень розроблено методику підготовки зразків харчових продуктів і оптимізовано параметри полімеразно-ланцюгової реакції з підібраними групо- і видоспецифічними праймерами для діагностики у тестованих зразках регламентованих бацилярних контамінантів, які впливають на безпеку продукції - штамів Bacillus cereus. Полімеразна ланцюгова реакція зі специфічними праймерами nhe A F і nhe A R, підібраними до ділянки гена nhe A, підтвердила приналежність усіх тестованих штамів, виділених із рослинної сировини та консервів, до виду Bacillus cereus; розмір ампліконів становив 553 п.о. Температура <$E50~symbol Р roman C> виявилася оптимальною для відпалу праймерів nhe AF та nhe AR гена до nhe A B. cereus. Мінімальна кількість клітин B. cereus, яку можна виявити у рослинній сировині за допогою методу ПЛР, дорівнює 10<^>2 КУО/мл, що свідчить про високу чутливість ПЛР. Індекс рубрикатора НБУВ: Л961-3 + Е422.251*871
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|