Teneva D. Antimicrobial activity of Lactobacillus plantarum strains against Salmonella pathogens = Антимікробна активність штамів Lactobacillus plantarum щодо патогенів Salmonella / D. Teneva, R. Denkova, B. Goranov, Z. Denkova, G. Kostov // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 1. - С. 125-133. - Бібліогр.: 9 назв. - англ.Молочнокислі бактерії під час ферментації виробляють різні сполуки (органічні кислоти, діацетил, перекис водню і бактеріоцини). Всі вони можуть протидіяти зростанню деяких гнильних і патогенних бактерій у харчових продуктах. Для визначення антимікробної активності Lactobacillus plantarum D1 і L. plantarum D2 щодо Salmonella sp. і Salmonella abony ATCC 6017 використано метод співкультивування. Дослідження проведено за статичних умов за температури 37 +- 1 <^>oC протягом 72 год, проби відбиралися на 0, 12, 24, 36, 48, 60 і 72 год, контролювалися зміни в титрувальній кислотності та концентрація життєздатних клітин обох патогенів і штамів L. plantarum. Під час одноштамного культивування кожного штаму L. plantarum і кожного штаму Salmonella висока концентрація життєздатних клітин досягається на 24-й год і підтримується до кінця культивування. У співкультивуванні кожного штаму L. plantarum і кожного штаму Salmonella, штам Lactobacillus істотно не залежить від наявності будь-якого з штамів Salmonella. Але число життєздатних клітин збудників значно знижується, скорочення стає штамоспеціфічним. У співкультивуванні кожного штаму L. plantarum і Salmonella Abony ATCC 6017 концентрація життєздатних клітин штаму патогенних мікроорганізмів знижувалася до 60-ї год. У співкультивуванні кожного штаму L. plantarum і Salmonella sp. концентрація життєздатних клітин штаму патогенних мікроорганізмів знижувалася до 72-ї год. Виявлена антимікробна активність виникала відповідно до закиснення середовища через виробництво і накопичення молочної та інших органічних кислот. Описана антимікробна активність є необхідною умовою для подальших досліджень пробіотичного потенціалу двох штамів L. plantarum для включення їх до складу пробіотичних препаратів і стартерів для пробіотичних функціональних продуктів харчування. Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*87 + Р281.770
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|